Prestaju važiti Upute za ulazak u prostore Sveučilišta Sjever radi ukidanja COVID potvrda te prestaju važiti i Upute za održavanje nastave u razdoblju pandemije

 Prestaju važiti Upute za ulazak u prostore Sveučilišta Sjever radi ukidanja COVID potvrda te prestaju važiti i Upute za održavanje nastave u razdoblju pandemije

Stožer civilne zaštite u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo utvrdio je, razmatrajući aktualnu epidemiološku situaciju i njen utjecaj na funkcioniranje državnih i javnih službi i osiguravanje sigurnog radnog okruženja u njihovim prostorima, da za ulazak u prostorije javnopravnih tijela, više nisu nužne mjere obveznog testiranja te predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 te je 28. veljače 2022. godine donio Odluku o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 te posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 radi ulaska u prostore javnopravnih tijela. Navedena odluka stupa na snagu 1. ožujka 2022. godine.

Sukladno navedenom prestaju važiti Upute za ulazak u prostore Sveučilišta Sjever od 12. studenog 2021., (Klasa: 602-11/21-02/61; Ur.broj: 2137-0336-01-21-3).

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja, dana 03. ožujka 2022. ukida sve mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID19. Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti covid-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera za ljetni semestar akademske godine 2021./2022.

Navedeno znači da se visokoškolska nastava izvodi na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu. No, osnovne epidemiološke mjere koje ostaju na snazi te na kojima i dalje stoji naglasak kao i obveza su:

  • Svakodnevno primjereno čišćenje prostorija (kao prije pandemije)
  • Redovito i pravilno pranje ruku
  • Prostor u kojem se boravi i održava nastava, ispiti i sl. treba biti što veći i obvezno ga je provjetravati više puta dnevno te čak i ostaviti otvorene prozore tijekom nastave kada vremenske prilike to omogućavaju

Nošenje maski tijekom boravka u prostorijama visokih učilišta.
Sukladno navedenom prestaju važiti Upute za održavanje nastave na Sveučilištu Sjever u razdoblju pandemije bolesti COVID-19, od 15. rujna 2021., (Klasa: 602-11/21-02/61; Ur.broj: 2137-0336-01-21-1).